Kantarellsök

Kantarellsök är en rolig aktiveringsform som förenar nytta med nöje. För dig som älskar kantareller och samtidigt vill utforska hundens fantastiska luktsinne!

I Grundkursen introduceras hunden för kantareller och lär sig att det är skogens guld som är väl värt att söka och hitta. Vi kommer också lära in en sittmarkering så att hunden kan markera sina fynd. 

Inga förkunskaper krävs.

Fakta om

Kantarellsök

Kantarellen växer oftast i blandskogar med flera olika lövträd. De tycker inte om täta och mörka barrskogar då kantarellerna vill ha mycket solljus.
Årets första kantareller brukar komma vid midsommar och flest kantareller finns det i juli. Du kan dock hitta kantareller ända fram till sent in på hösten, fram till att det blir minusgrader.
 
Kantareller kan var svåra att finna då det vanligtvis växer under ris, rötter, mossa och annat som kan dölja dom. Dessutom kan de gömma sig bland alla gula löv.
Men finns det en kantarell så finns det ofta fler inom en 10 meters radie.
 
Att söka efter kantareller är ett naturligt arbete för våra hundar och är ett djupt rotat behov hos hunden då det var på detta sätt de ursprungligen hittade sin föda.  
Det passar alla raser och blandraser, stora som små. Vissa raser har lite större utmaningar, exempelvis vinthundar som avlats till att använda synen mer än andra hundar.
Skillnader i hundarnas skicklighet ligger snarare på individuellt plan, dvs hur lättmotiverade, lättlärda och arbetsvilliga de är.
Men alla hundar kan lära sig och det är snarare vilka förutsättningar de får i träningen som spelar roll.
Som förare behöver man lära sig läsa av hundens kroppsspråk och signaler, ha tålamod, ge hunden en stegringsplan där den utvecklas och får många repetitioner men fortfarande kan behålla träningsglädjen.  
 
Man kan med tiden lära hunden söka efter fler svampar, men eftersom kantarellen är helt ogiftig svamp för hunden så är denna bra att börja med. Hunden får inte under några omständigheter få in exempelvis murklan, som är giftig men ätbar när den är tillagad, i munnen. Så kantareller eller andra ogiftiga svampar är bäst att börja med och man tränar in en markering först, utan att hunden vill stoppa svampen i munnen, innan man börjar med murkelsök.
 
Man kan använda vilken markering man vill, men liggmarkering kan vara svår att se på en liten hund, skallmarkering kan störa andra i skogen, sittmarkering är det vi kommer lära oss under kursen.
Hunden kan också ha ett arbetstecken så som en scarfs eller specifik sele som endast används vid kantarellsök.
 
Man kan använda, färska, torkade, eller frysta kantareller för inlärning.
 
Till en början om man hittat en svamp så kan man få låta hunden hitta den och söka av resten av området runt svampen, men med tiden då hunden blir mer uthållig så kan hunden söka av större områden mer självständigt och arbeta exempelvis i slag.
Med tiden lägger man in tomsök också och berömmer hundens sökande, eftersom hunden vid många söktillfällen kan söka utan fynd.
 
Till en början arbetar man med kantareller som har doft av människa. Men målet är att hunden ska leta efter svampar som inte bär lukt av människor och som inte heller några spår leder fram till.
Man kan plocka kantareller med plasthandskar för att minska lukterna.
Man kan låta en utplacerad kantarell ligga över en natt, för att människodoften ska minska.
Man kan kasta ut kantareller för att inga spår ska leda fram till svamparna.
Man kan valla av ett område som hunden ska söka i för att hunden inte ska kunna spåra.

Intresseanmälan